Jota – Joti Nedir?

JOTA – JOTI her Ekim ayının 3. haftasonu tüm dünyadaki yaklaşık 500.000 izcinin katılımıyla gerçekleştirilen bir aktivitedir. Tüm dünyadaki izciler bu 48 saatlik sürede Kısa Dalga Telsiz veya internet üzerinden birbirleriyle iletişim kurarlar.

jota01JOTA ve JOTI aslında birer kısaltmadır, açılımları Jamboree On The Air ve Jamboree On The Internet’tir. Jamboree İngilizce bir kelime olmakla beraber Türkçesi aslında karmaşa, kargaşa anlamına gelir. İzcilikte ise Jamboree büyük buluşma anlamında kullanılır. Tüm dünyadaki izciler her 4 senede bir dünya çapında büyük bir kampta buluşurlar, esas olarak bu kamplara Jamboree denir.

JOTA dünyada ilk kez 1957 yılında düzenlenmiştir. Türkiye’de ise ilk kez 1990 yılında İ.E.L. Sakarya İzci Grubu tarafından düzenlenmiştir. Genelde okulun çatısına kurulan 3 anten yardımıyla 3 ayrı frekansta bu aktivite gerçekleştirilir. Bu frekanslar farklı saatlerde farklı bölgelerle konuşmak için idealdir. Her istasyonun kendine özgü bir kodu vardır. İ.E.L. Sakarya İzci Grubu bu aktivitede o güne özel TC1JAM kodunu kullanmaktadır. JOTA aktivitesinde kullanılan kısa dalga telsiz sistemini kullanmak için ilgili ehliyet gerektiğinden, JOTA haftasonlarında istasyonu kurup çalıştırması için Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti’nden (TRAC) destek alınmaktadır. Tüm dünya izcilerini birleştiren bu aktivitede ortak bir J-Code aracılığıyla haberleşilir. Bu alfabeye sitemizin Bilgin kısmından ulaşılabilir.

JOTI ise internetin her evde yaygınlaşmasıyla ilk kez 1996 yılında yapılmaya başlanmıştır. Bu aktiviteye katılmak için ise okuldaki bilgisayar labaratuvarlarını kullanılmaktadır. Aynı zamanda JOTI’ye izciler evlerinden de katılabilmektedir.

JOTA – JOTI haftasonunda etkinliğe katılan tüm izci ve liderlerle gece okulda geçirilir, bu aktivite bu açıdan da eğlenceli olabilmektedir. Aktivite sonunda tüm haftasonu boyunca iletişim kurulan gruplara bugüne özel tasarlanmış kartpostal gönderilir.

21 Ekim 2019

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir